Halak és az omega-3
Energia (100g) |
Zsír (100g) |
Telített |
Szénhidrát (cukor) (100g) |
Fehérje (100 g) |
Só | Omega-3 (jó) (100g) |
Omega-6 (rossz) (100g) |
|
Lazac | 204 kcal | 13,4 g | 3 g | 0 g | 20 g | 1,8 g | magas | |
Makréla | 200 kcal | 13,6 g | 3,2 g | 0 g | 18,1 g | 2,5 g | ||
Tonhal | 125 kcal | 2,9 g | 0,8 g | 0 g | 23 g | 0,8 g | ||
Pisztráng | 116 kcal | 3,3 g | 0,69 g | 0 g | 20 g | magas | ||
Heringfilé repceolajban |
240 kcal | 20 g | 3,1 g | 0 g | 15 g | 0,75 g | 2,2 g | |
Tilápia | 0 g | alacsony | magas | |||||
Harcsa | 0 g | 0,2 g | ||||||
Szardínia | 206 kcal | 11,3 g | 1,5 g | 0 g | 24,5 g | |||
Tőkehal | 131 kcal | 5,8 g | 0,92 g | 0 g | 18,6 g | |||
Tojás | 0,03-0,15 g |
A mérhető szív- és érrendszeri védelemhez minimum napi 2 g omega-3-bevitel javasolt.
Repceolaj 1,3g/ek
Harcsa 0,2g/100g
Chia mag 7g/ek
Omega-3
Szabályozza a vérnyomást mivel megnövelik az érfalak rugalmasságát.
Csökkenti a depressziót és számos mentális probléma például letargia, figyelemhiány, időskori demencia, skizofrénia, Alzheimer-kór káros hatásait.
Védelmet nyújtanak az ízületi porcoknak és egyéb szöveteknek.
Javítja az inzulintermelés szabályozását és hatékonyságát, illetve csökkenti az emésztőrendszer gyulladásait. (1)
Legjobb forrása: dió (ALA), lenmag (ALA)
Halfogyasztás hetente legalább 2-4 alkalommal, optimális védelmet biztosítasz a szervezetednek számos betegséggel szemben. (1)
Omega-6
Gyulladáskeltő NAGY TÚLadagolva.
Figyelem!
Az "Omega-3"-ra utalás egy csomagoláson azt a téves érzést keltheti Önben, hogy az étkezés során elegendő omega-3 zsírsavat visz be. De nézze meg alaposan, hogy melyik omega-3 ez: ALA, EPA vagy DHA?
alfa-linolénsav (ALA) - diófélék, magvak, zöldségek
Elengedhetetlen a testnek az omega-6 és az omega-3 közötti egyensúly eléréséhez.
Ha csak ALA-t fogyaszt, szervezete megpróbálja átalakítani ezt az omega-3 zsírsavat EPA-ra és DHA-ra, viszont ez a folyamat nem túl hatékony. Mindössze 0,2% és 8% közötti mennyiség alakul át EPA zsírsavvá, és csak jelentéktelen, 0,05% (vagy kevesebb) DHA zsírsavvá. Ezért továbbra is meg kell találnia az EPA és a DHA közvetlen forrását ahhoz, hogy megfelelően kiegészítse étrendjét.
eikozapentaénsav (EPA) - halzsírsav
Hasznosak a szív normális működéséhez.
dokozahexaénsav (DHA) - halzsírsav
Segít az agy és a szem működésének optimalizálásában is, és jelentős szerepet játszik a magzat és a csecsemő szerveinek fejlődésében.
MSC (Marine Stewardship Council)
Ezen független és nonprofit szervezet tanúsítványa a garancia arra, hogy a halgazdaságból vagy akvakultúrából származó hal tenyésztése a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve történik.
1. Halételek és az Omega 3 fontossága
3. Magyar Dietetikusok Országos Szövetség: Halak