Halak és az omega-3

20121017-szivarvanyos-pisztrang-oncorhynchus-mykiss.jpg

 

Energia
(100g)
Zsír
(100g)

Telített
(rossz)
(100g)

Szénhidrát
(cukor)
(100g)
Fehérje
(100 g)
Omega-3 (jó)
(100g)
Omega-6 (rossz)
(100g)
Lazac 204 kcal 13,4 g 3 g 0 g 20 g 1,8 g magas
Makréla 200 kcal 13,6 g 3,2 g 0 g 18,1 g 2,5 g
Tonhal 125 kcal 2,9 g 0,8 g 0 g 23 g 0,8 g
Pisztráng 116 kcal 3,3 g 0,69 g 0 g 20 g magas
Heringfilé
repceolajban
240 kcal 20 g 3,1 g 0 g 15 g 0,75 g 2,2 g
Tilápia 0 g alacsony magas
Harcsa 0 g 0,2 g
Szardínia 206 kcal 11,3 g 1,5 g 0 g 24,5 g
Tőkehal 131 kcal 5,8 g 0,92 g 0 g 18,6 g
Tojás 0,03-0,15 g

 

A mérhető szív- és érrendszeri védelemhez minimum napi 2 g omega-3-bevitel javasolt

Repceolaj 1,3g/ek

Harcsa 0,2g/100g

Chia mag 7g/ek

 

 

Omega-3

Szabályozza a vérnyomást mivel megnövelik az érfalak rugalmasságát. 
Csökkenti a depressziót és számos mentális probléma például letargia, figyelemhiány, időskori demencia, skizofrénia, Alzheimer-kór káros hatásait.
Védelmet nyújtanak az ízületi porcoknak és egyéb szöveteknek.
Javítja az inzulintermelés szabályozását és hatékonyságát, illetve csökkenti az emésztőrendszer gyulladásait. (1)

Legjobb forrása: dió (ALA), lenmag (ALA)

Halfogyasztás hetente legalább 2-4 alkalommal, optimális védelmet biztosítasz a szervezetednek számos betegséggel szemben. (1)

 

Omega-6

Gyulladáskeltő NAGY TÚLadagolva.

 

Figyelem!

Az "Omega-3"-ra utalás egy csomagoláson azt a téves érzést keltheti Önben, hogy az étkezés során elegendő omega-3 zsírsavat visz be. De nézze meg alaposan, hogy melyik omega-3 ez: ALA, EPA vagy DHA?

alfa-linolénsav (ALA) - diófélék, magvak, zöldségek

Elengedhetetlen a testnek az omega-6 és az omega-3 közötti egyensúly eléréséhez.
Ha csak ALA-t fogyaszt, szervezete megpróbálja átalakítani ezt az omega-3 zsírsavat EPA-ra és DHA-ra, viszont ez a folyamat nem túl hatékony. Mindössze 0,2% és 8% közötti mennyiség alakul át EPA zsírsavvá, és csak jelentéktelen, 0,05% (vagy kevesebb) DHA zsírsavvá. Ezért továbbra is meg kell találnia az EPA és a DHA közvetlen forrását ahhoz, hogy megfelelően kiegészítse étrendjét.

eikozapentaénsav (EPA) - halzsírsav

Hasznosak a szív normális működéséhez.

dokozahexaénsav (DHA) - halzsírsav

Segít az agy és a szem működésének optimalizálásában is, és jelentős szerepet játszik a magzat és a csecsemő szerveinek fejlődésében. 

 

MSC (Marine Stewardship Council)

Ezen független és nonprofit szervezet tanúsítványa a garancia arra, hogy a halgazdaságból vagy akvakultúrából származó hal tenyésztése a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve történik.

 

1. Halételek és az Omega 3 fontossága

2. Halak omega-3 tartalma

3. Magyar Dietetikusok Országos Szövetség: Halak

 

 

Címkék: halak, omega-3, omega-6